Central Washington University Recreation Center
Location: Ellensburg, Washington
Architect: Ambia Architects [Formerly BJSS / Duarte Bryant]
Stacks Image 61
Services Provided
Design Consulting // Economic Analysis // Equipment Specifications // CAD Layout
Project Highlights
$22.5 Million; 81,000 sf; 4 - Court Gymnasium; Aerobic Dance Studios; Suspended Jogging / Walking Track; Weight Training Room; Climbing Wall; Cardiovascular Room; Outdoor Pursuits Center
"The Sports Management Group was both our expert and our advocate as it related to understanding our programming needs and translating those needs into architectural and operational solutions. The Sports Management Group was a necessary and crucial member of our design team...they aided us in developing our project to meet the desires and needs of our student clientele here at Central Washington University."

Steve Waldeck

Director of University Recreation
Central Washington University
Project Description
For more than 8 years campus planners have worked to rally support for a new student union and campus-dining hall. In 2001 a student recreation center was added to the project prompting the students to agree to an annual fee to fund the project. The SUB/REC is the first non-academic project on the Central Washington University campus in over 30 years.

The project had progressed well into schematic design when The Sports Management Group was brought on as the recreation design consultant. The 228,000 sf project designed to accommodate many functions left the recreation staff with concerns that recreation center design was not going to meet their operational needs. The Sports Management Group’s role was to insure that the building would offer peak performance for the end users and the operators. The Recreation Center received a 2007 NIRSA Outstanding Sports Facility Award. As a winner this facility is considered a standard or model by which other collegiate recreational facilities should be measured. Judges evaluate facilities for its architectural design, functionality, and how well it meets its intended purpose.

Photos generously provided by Ambia Architects